SAJL

Otteluennakko

Trojans - Saints 03.08.0009

Otteluennakko:
Turku Trojans - Tampere Saints
Turun Urheilupuiston yläkentällä maanantaina 3.8.2009 klo 19.00

Turku Trojansin ja Tampere Saintsin maanantain kohtaamisessa on lopullisuuden makua. Jumbofinaalin häviäjä jää erittäin suurella todennäköisyydellä runkosarjan viimeiseksi. Tämä tuo otteluun sitä sähköä, jota siitä joukkueiden sarjasijoituksen vuoksi muuten puuttuisi. Jumbosijaa kannattaa vältellä, sillä runkosarjan hännänhuippu jää I-divisioonan voittajan taakse ensi vuoden liigalisenssejä jaettaessa. Jaossa saattaa olla paikka ensi kauden Vaahteraliigassa ja koska yksittäisessä ottelussa voi käydä miten tahansa, voitto maanantaina kiinnostaa varmasti niin Trojansia kuin Saintsiakin.

Saints taivalsi Vaahteraliigassa kivistä tietä tappiosta tappioon, kunnes viimein Wolverinesia vastaan joukkue onnistui taistelemaan historiansa ensimmäisen voiton. Viime kierroksen ottelussa tosin Saints kärsi tappion Crocodilesille 14-47. Tamperelaisten hyökkäys on ollut täysin juoksupelin varassa, sillä heittäen jaardeja on kertynyt alle 50 per ottelu. Saintsin etenijäkuningas on ollut pelinrakentaja Veikka Lehtonen, joka komeilee etenijätilaston kakkosena heti Wolverinesin Jason Harrisonin jälkeen tosin noin 100 jaardia pienemmällä keskiarvolla, mutta tikittäen kuitenkin liki 100 jaardia per ottelu. Pisteitä Saints on onnistunut tekemään aavistuksen verran paremmin kuin todellisesta kuivuudesta kärsivä Trojans. Saintsin pistekeskiarvo on 12,4, Trojansin 7,6.

Trojans on, yhtään tilannetta kaunistelematta, ehkä historiansa pahimmassa kuopassa. Vastaavassa tilanteessa se oli viimeksi 20 vuotta sitten, vuonna 1989, jolloin Trojans oli Vaahteraliigan sijalla 9. ja putoamassa sarjasta, mutta silloin liigan joukkuemäärän laajentaminen piti turkulaisten nenän vedenpinnan yläpuolella. Tällä kertaa Trojansilla ei ole varaa jättää asia sen kortin varaan, sen on yksinkertaisesti pakko voittaa tamperelaiset maanantaina. Toki tappionkin jälkeen jää vielä pieni mahdollisuus välttää jumbosija, mutta se edellyttää voittoa kahdesta viimeisestä ottelusta samalla, kun Saintsin tai Wolverinesin pitää jäädä pisteittä.

Trojansin kaudella 2009 lähes kaikki, mikä voi mennä pieleen, on mennyt pieleen. Amerikkalaisvahvistukset eivät ole komeista taustoista huolimatta vakuuttaneet ja loukkaantumiset ovat vainonneet joukkuetta alkumetreistä alkaen. Juniori-ikäiset pelaajat itselleen vierailla pelipaikoilla on ollut liian hankala yhtälö kokeneelle päävalmentaja Jarmo Rautiasellekin. Kaiken lisäksi sopimus Trojansin parhaan etenijän, Gerard Hamlettin, kanssa purettiin soputumisongelmien vuoksi.

Selityksiä toki riittää, mutta maanantain otteluun turkulaisten on pakko rummuttaa henkiin jokainen kynnelle kykenevä pelimies, jotta seuran kunniakas historia säästyy täydelliseltä nöyryytykseltä. Edellisessä ottelussa Trojans teki kauden piste-ennätyksensä saaden aikaan jo 13 pistettä. Kauden ensimmäisessä ottelussa Saintsin kaatamiseen riitti yksi ainoa maali, maanantaina se ei taatusti riitä.