SAJL

Otteluennakko

TAFT - Crocodiles 18.08.2013

Vantaalla TAFT isännöi Crocodilesia.

Vaahteraliigan pudotuspelinelikon ratkaiseva rivi napsahtaa paikoilleen sunnuntai-iltana Vantaalla, kun URHOtv-ottelussa ISS-stadionilla kohtaavat tasapisteissä olevat kotijoukkue TAFT sekä Seinäjoki Crocodiles. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa juhannuksen jälkeen Crocodiles oli parempi 27-13.

Molemmilla joukkueilla riittää panosta tulevaan otteluun: Crocodiles varmistaisi voitolla kotiedun välieräotteluunsa. TAFT ei todennäköisesti voitollakaan saisi välieräottelua kotikentälleen, mutta välttäisi voittamalla pudotuspeleissä Roostersin kohtaamisen ja Seinäjoen matkan. Vantaalaisten kotietu vaatisi TAFT:n voittoa sunnuntaina sekä kovaan liitoon äityneen Helsinki Wolverinesin kompastumista sarjaseiska 69ersiin.

TAFT-pilttuussa ei murehdita sarjataulukkoa eikä pudotuspelispekulaatiota:

- Meillä on kolme peliä jäljellä ja aiomme voittaa niistä jokaisen. Crocodiles-ottelun lopputulos käytännössä ratkaisee ainoastaan sen, pelaammeko pudotuspelin Helsingissä lauantaina vai sunnuntaina, TAFT-päävalmentaja J-P Kuusisto pohtii.

Crocodilesin manageri Juha Laitila on toista mieltä. Seinäjoelta tullaan Vantaalle hakemaan sunnuntaina tosissaan voittoa, ja voittamisen paineet tiedostetaan.

- Kaikki lyödään peliin, jotta voitetaan ja saadaan play offit kotiin. Jos lähdet pääkaupunkiseudulle paukuttamaan henkseliä, niin saat varmasti poistua takki tyhjänä, kertoo Laitila Krokotiilien saalistusasenteesta.

TAFT hävisi edellisessä ottelussaan Wolverinesille selvin 60 – 20 –numeroin. Kuusiston mukaan tästä otettiin opiksi ja käännettiin katseet uuteen otteluun.

- Teimme normaaliin tapaan analyysin ottelusta. Se oli meiltä kauden huonoin peli erittäin kovaa vastustajaa vastaan. Pelin jälkeen olimme tietysti allapäin, mutta treeneissä meno on ollut erittäin hyvää, TAFT-valmentaja kuvaa.

Heittojoukkueen leimalla varustettu TAFT-hyökkäys on kauden mittaan edennyt heittäen ottelussa keskimäärin 220 jaardia, joista lähes puolet on kulkenut Andre Privottin kiinniottojen kautta. Kahdessa edellisessä ottelussa yhdysvaltalaispelaaja on näyttänyt yllätyksellisyytensä myös erikoisjoukkueissa palauttamalla kaksi aloituspotkua touch downeiksi.

- Privott on ehdottomasti vaarallisin pelaaja, jonka perään meidän täytyy katsoa. Tosin Wolverines-pelissä Mirolla (Kadmiry) ei ollut aikaa heittää palloa, Laitila nimeää TAFT-hyökkäyksen avaintekijöitä.

Pelinrakentaja Kadmiryn heittosuojauksen valuvirheiden korjaaminen on ollut yksi vantaalaisten hyökkäysharjoittelun keskeisistä missioista kuluvalla viikolla. Vantaalaisten hyökkäysyritysten takakentän tyyneys vaihtui Wolverinesin käsittelyssä kalabaliikiksi jo ensisekunneissa.

- Suoritusvarmuus, toteaa Kuusisto napakasti ja jatkaa:

- Meidän hyökkäyksemme tulee olemaan sama, mutta Miro tarvitsee aikaa ja käsiin heitetyt pallot pitää ottaa kiinni.

Keskushyökkääjä Greg Tellish on juossut kauden mittaan kuusi maalia ja kantanut palloa lähes viiden jaardin varmuudella, mutta tilastoissa liigan toiseksi heikoimman juoksujoukkueen maavoimien kohtaaminen ei seinäjokisia jännitä.

- Jos TAFT meidät juoksemalla voittaa, niin sitten saavat voittaa, Laitila toteaa, mutta muistuttaa Tellishin roolista myös heittopelissä.

Puolustuksen linjassa täyteen pelikuntoon palautuva Janne Rautiainen heittokiireen synnyttämisessä ja takakentällä kokenut Tuomas Leinonen miesvartioinnissa ovat sunnuntaina Crocodilesin puolustuksessa paljon vartijoita. Se, kumpi puolustuksen jenkkikaksikosta, linjamies BJ Bell – takamies Stacey Thomas pelaa ottelussa – vai pelaavatko molemmat, selvinnee julkisuuteen vasta sunnuntaina.

Crocodilesin hyökkäyksessä avaintekijä on viikosta toiseen ollut yli tuhat jaardia pallon kanssa juoksupeleistä taivaltanut Jocques Crawford, mutta Steven Adamsin saapuminen pelinrakentajaksi, on virittänyt myös Crocodilesin heittopeliin tarkemman taajuuden. Adamsin johdolla Crocodiles on voittanut kaikki kolme otteluaan, joissa tuore hankinta on heittänyt yhdeksän maalia. Alkukauden pelirakentaja, sittemmin laitahyökkääjäksi siirtynyt Rodney Brown on uudessa roolissaan tehnyt neljä maalia.

- Brown on jännän lipevä, mutta kuitenkin miehen kokoinen. Jos sille punttaat, niin kaivat verta nenästäsi, kertoo Laitila monipuolisesta vahvistuksesta, joka on tehnyt kaksi maalia myös lentopotkun palautuksista.

- Adams ei ole pelinrakentajana niin liikkuva kuin edeltäjänsä Brown, mutta heidän heittopeli ei ole nyt pelkkää pitkää kaaripalloa, Kuusisto vertaa tulevan vastustajan olennaisinta muutosta sitten kesäkuun kohtaamisen.

Heittopuolustamisessa TAFT kuuluu liigan parhaimmistoon. Vaikka Jalon Scottin poisjäänti Wolverines-ottelusta nopealla aikataululla sekoittikin ajoittain vantaalaisten takakentän pahasti, on yhteensä kahdeksan syötönkatkoa ottanut takamiesduo Aleksi Wirén – Akseli Olin päässyt nyt Scottin korvaajaksi nousseen Antti Kousan kanssa rauhassa katsomaan puolustuksen piirustuksia.

Viime sunnuntaina Wolverines juoksi TAFTia vastaan 369 jaardia, joten Crawford ja Crocodilesin hyökkäyksen linja, joka Antti Ojalan paluun jälkeen on ryhdistäytynyt entisestään, pyrkivät varmasti iskemään ensin juosten. TAFT-puolustuksen keskustasta Markus Hyttisen ja Niko Nousiaisen pelaaminen on vielä epävarmaa. Edellisessä Crocodiles-kohtaamisessa vahvasti Crawfordia pysäyttänyt safety Scott on siis loppukauden sivussa, ja myös maajoukkuetukimies Riku Sorsa jätti edellisen kamppailun polvivaivan vuoksi kesken eikä ole aloituskokoonpanossa myöskään sunnuntaina.

Laitila maalaa joukkueelleen yhden uhkakuvan TAFT-puolustuslinjan laidalta:

- Okko Outinen on ollut viime peleissä liikkeellä hyvällä jalalla ja asenteella. Kiinnitin jo kesäkuussa huomiota Jalon Scottin hyvään pelaamiseen. Harmi, että mies on sivussa, Laitila miettii.

Mielenkiinnon kohde: vahvistukset

Sunnuntain joukkueet ponnistavat kamppailuun sangen eri tavoin amerikkalaisilla aseistettuina. TAFT-sivurajalta löytyy kolme jenkkiä, mutta Jalon Scott on loukkaantuneena. Crocodilesin sivurajalla on neljä jenkkiä, joista vain kolme saa ottelussa pelata. Seinäjoen tuorein tulija Steven Adams, juoksusolisti Jocques Crawford sekä takakentän Stacey Thomas ovat tähän asti olleet kokoonpanossa, ja puolustuksen linjamies BJ Bell huilannut. Saksan passilla Suomen kentillä pelaava Rodney Brown puolestaan ei kuluta kolmen EU:n ulkopuolisen pelaajan kiintiötä. Crocodilesin valmentajat Charles ja Scott Rifenbark rakentavat tulevan ottelun alkuun yhden jännitysmomentin, ja ilmoittanevat vasta ottelun alla joukkueen lopullisen kokoonpanon.