SAJL

Otteluennakko

Northern Lights - Ghosthunters 18.08.2013

Panoksena finaalipaikka

Sunnuntain ottelu on edustusjoukkueen kauden 2013 viimeinen kotipeli.

Tiukkaa vääntöä luvassa

Northern Lights on pelannut tällä kaudella kaksi äärimmäisen tasaista ottelua Nokia Ghosthuntersia vastaan sekä kotona että vieraissa. Sunnuntain välierästä on kaikella todennäköisyydellä tulossa kolmas samanlainen.

Sunnuntain vastustaja Nokia Ghosthunters saalisti Lightsin tapaan tällä kaudella kymmenestä ottelusta kuusi voittoa ja neljä tappiota. Molemmat joukkueet kärsivät kaksi tappiota runkosarjan ykköselle Turku Trojansille. Joukkueiden keskinäiset ottelut menivät tasan 1-1, molempien joukkueiden voittaessa kotonaan kahdella pisteellä. Ennakkoon tiedossa on kahden tasavahvan joukkueen kamppailu.

Kymmenen runkosarjaottelun jälkeen Ghosthuntersin hyökkäys on tilastojen valossa jopa hieman Lights-hyökkäystä tehokkaampi. Molemmat joukkueet ovat heittäneet palloa noin 200 jaardia peliä kohden, mutta Ghosthuntersin juoksupeli on ollut oululaisia tehokkaampaa. Lightsin juoksuhyökkäyksestä ovat vastanneet Mika Nissinen, Joonas Taina sekä pelinrakentaja Zander McKean. Ghosthuntersin kovin etenijä on amerikkalaisvahvistus Jarrod Williams, joka on tehnyt kaudella jo 11 maalia.

Hienot 2001 jaardia tällä kaudella heittänyt vieraiden Lari Siitonen on helposti paras kotimainen pelinrakentaja tämän kauden divisioonassa. 31-vuotias konkari aloitti pelaajauransa vuosituhannen vaihteessa Imatralla, josta siirtyi muutaman vuoden jälkeen pelaamaan ykkösdivisioonaa Kouvola Indiansiin. Ennen Ghosthuntersia Siitonen ehti esiintyä Vaahteraliigassa Tampere Saintsin paidassa. Siitosen vahvuudet ovat hyvässä pelinlukukyvyssä ja tarkassa heittokädessä. Juoksu-uhkaa Siitonen ei kuitenkaan tarjoa. Koko kaudella hän on edennyt maata pitkin vain 60 jaardia.

Northern Lights on heittänyt joukkueena palloa tällä kaudella 1909 jaardia. Lightsin heittohyökkäys on kuitenkin piristynyt kahdessa viime ottelussa Aappo Salorannan myötä, joten pelkästään numeroita tuijottamalla ei pääse selvään ymmärrykseen joukkueiden voimasuhteista. Varmaa on kuitenkin se, että molemmat joukkueet pystyvät tarvittaessa niin juoksu- kuin heittopeliinkin. Lightsin pelinrakentaja McKean jakaa Salorannan jälkeen palloa muille laitureille varsin tasaisesti. Lightsin muut laiturit Taina, Tuomo Tomperi, Matias Ahola ja Mikko Sormunen ovat keränneet 17-30 kiinniottoa tällä kaudella.

Saloranta muuttaa hyökkäyksen

Aappo Salorannan saapuminen joukkueeseen kaksi ottelua ennen runkosarjan päättymistä on tuonut paljon lisää Lights-hyökkäyksen. Ulottuva laituri voi nopeudellaan uhata puolustuksia tavalla, joka pakottaa vastustajan valmennuksen miettimään puolustustaktiikan uusiksi.

Jo 20 kiinniottoa ja peräti kahdeksan maalia pelaamissaan kahdessa sarjaottelussa kerännyt Saloranta on näyttänyt, miksi hänet nähtiin ammattilaissopimuksen arvoiseksi Sveitsissä. Entinen jalkapallomaalivahti Saloranta on ulottuva ja todella fiksu pelaaja, joka tietää miten jenkkifutista pelataan.

Vastustajan puolustuksille Saloranta asettaa erikoisen haasteen. Laituria ei ole mahdollista puolustaa pelkällä yksinkertaisella miespuolustuksella, koska siinä tapauksessa pelinrakentaja McKean löytää pitkän kohteensa kerta toisensa jälkeen isojen pelien arvoisesti. Salorannan hidastamiseksi vastustajajoukkueiden on hyödynnettävä puolustusta, jossa kaksi tai useampi pelaaja toimii yhteistyössä laiturin pitämiseksi kurissa.

Amerikkalainen jalkapallo on kuitenkin peli, jossa panostamalla yhteen osa-alueeseen väistämättä jättää itsensä haavoittuvaiseksi muulla tavoin. Lightsilta löytyy Salorannan lisäksi myös neljä muuta laitahyökkääjää, jotka kaikki ovat osoittaneet vaarallisuutensa tällä kaudella.

Sunnuntaina ottelua seuratessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten Ghosthunters lähtee huomioimaan Salorannan puolustuksessa. Tilaa avautuu jonnekin, se on varmaa. Lightsin on vain osattava löytää se.