SAJL

Otteluennakko

Butchers - TAFT 30.08.2014

TAFTin ensimmäinen ”välieräottelu”

Vantaan TAFT matkaa lauantaina Butchersin vieraaksi Porvooseen. Ottelusta ei panosta puutu, sillä tasapisteissä sarjataulukossa olevista joukkueista vain toinen jatkaa välieriin. Tilanne on hiukan samanlainen kuin kaudella 2012; tasapisteissä olleet TAFT ja Butchers kohtasivat runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella Porvoossa panoksena silloinkin välieräpaikka. Porvoo oli tuolloin parempi lukemin 23-22, joten TAFTilla on nyt revanssin paikka.

Heittämällä vai juoksemalla?

Lauantaina Porvoossa kohtaavat kaksi erityylistä joukkuetta; TAFT on hyökkäyksen puolelta heittopainotteisempi joukkue, kun taas Butchers lähtee hyökkäämään selkeästi juosten. Joukkueista TAFT on tehnyt keskimäärin reilut 20 pistettä per ottelu, kun Porvoon vastaava lukema on yli 30. Touchdowneja TAFT on selkeästi tehnyt enemmän heittämällä (15) kuin juoksemalla (3). Butchers taasen on tehnyt juoksemalla jo 29 touchdownia, kun heittopelien vastaava lukema on 9.

Viime otteluissa yskähdellyt TAFT hyökkäys on saatava lauantaina toimimaan, mikäli ottelusta halutaan voitto Vantaalle hakea. Koko hyökkäykseltä odotetaan selkeää parannusta edellisiin otteluihin, sillä kahdesta edellisestä ottelusta saldona on vain yksi tehty touchdown, ja liian usein hyökkäysvuorot ovat päättyneet kolmeen yritykseen ja lentopotkuun. Butchers puolustusta vastaan on edetty parhaiten tällä kaudella heittämällä, joten TAFT hyökkäyksellä on hyvä sauma iskeä Butchersin takakenttää vastaan. Kahdesta edellisestä ottelusta työmatkan takia puuttunut linjamies Olli Kantola (#55) on jälleen mukana kokoonpanossa, kuin on myös reitensä Roostersia vastaan loukannut Roope Metsä (#36), joten jalkeille saadaan täysi kokoonpano hyökkäyksen puolelta.

TAFT puolustus on pystynyt pitämään vastustajien hyökkäykset kurissa läpi koko kauden, ja onkin Anders Trojansin kanssa ainut joukkue, jota vastaan on juostu keskimäärin alle 100 jaardia ottelua kohden. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Butchersin keskushyökkääjää RJ Jacksonia lähdetään lauantaina pysäyttämään. Jackson on Vaahteraliigan etenijätilastoissa toisena heti Turun Jocques Crawfordin jälkeen , tilastojen näyttäessä lähes 150 juoksujaardia per ottelu. Butchers lepuutti viime maanantain ottelussa sekä Jacksonia että tukimies Rafael Pinedaa selkeästi TAFT ottelua silmällä pitäen. Kauden alussa TAFT oli kotonaan parempi lukemin 32-22 ottelussa, jossa varsinkin erikoisjoukkuepelaamiset olivat suuressa roolissa. Butchersin Pineda palautti aloituspotkun kerran maaliin ja kertaalleen 3 jaardin päähän maalista, Max Shubert palautti lentopotkun maaliin ja Akseli Olin teki ottelussa kolme kenttäpotkumaalia. TAFT on kuitenkin koko kauden parantanut erikoisjoukkuepelaamistaan, joten nähtäväksi jää saako Pineda Porvoossa pitkiä palautuksia aikaan.

Voitto tai kausi pakettiin

Kuten jo mainittu, ottelusta ei panosta puutu. Joukkueet ovat sijoilla 4. ja 5. tasapisteissä neljällä voitolla, ja kun kyseessä on runkosarjan viimeinen kierros, jatkaa voittaja kauttaan välieriin ja häviäjä jää nuolemaan näppejään. Vahvaa kautta pelaava TAFT puolustus lähtee pysäyttämään Butchers hyökkäystä Niko Kuikan (#44), Okko Outisen (#90) ja kentälle palanneen Riku Sorsan (#52) johdolla. Vastaavasti TAFT hyökkäys lähtee hakemaan vapaata tilaa Porvoon takakentältä Jani Luiron (#84), Toni Lemmetyisen (#22) ja pelinrakentaja John Kellyn (#16) johtamana. Pelin ratkaisun avaimet piilevät kenttäasetelmissa ja pallokontrollissa; TAFTin on saatava erikoisjoukkueiden avulla hyviä hyökkäysasetelmia, mistä voidaan tarvittaessa tehdä pisteet potkaisemallakin. Pallosta on pidettävä huolta niin laitahyökkääjien kuin keskushyökkääjienkin, pudotuksiin ei ole varaa – eikä varsinkaan rähmäyksiin.

Lauantain ottelu pelataan Porvoon Keskuskentällä alkaen klo 16.00, tule paikalle kannustamaan TAFTin sinivalkoiset välieriin!