SAJL

Otteluraportti

Trojans - Saints 17.08.2013

Trojans Spagettimaljaan

Turku Trojans pelasi itsensä tämän vuoden I divisioonan loppuotteluun, Spagettimaljaan, voittamalla välieräottelussa Tampere Saintsin 34–0 (12–0). Ottelun alku oli turkulaisittain nihkeä, mutta puoliajan jälkeen, kolmannella neljänneksellä Trojansin kaksi nopeaa maalia mursivat lopullisesti Saintsin vastarinnan.

Saints onnistui pitämään ottelun jännittävänä sen puoleen väliin asti tukeutumalla ainoaan oljenkorteensa, joka oli Trojansin vahvan heittohyökkäyksen tukkiminen. Tässä vierasjoukkue sai apua sään haltijoilta, sillä läpi ottelun taivaalta tihkunut sade piti pallon ja kentän märkänä, mikä on myrkkyä vahvasti heittopeliin nojautuvalle Trojansille.

Tamperelaiset pitivät tiukasti Trojansin laitahyökkääjät kurissa samaan aikaan, kun aggressiivisesti pelannut linja pyrki luomaan painetta kotijoukkueen pelinrakentajalleStan Bedwellille. Bedwellin sanojen mukaan ensimmäisellä puoliskolla tamperelaiset tulivat silmille ratkaisevaa yhtä sekuntia aiemmin kuin hän olisi tarvinnut vapaan kiinniottajan löytämiseen. Usein Bedwell päätyikin juoksemaan pallon kanssa itse. Myös pelinrakentajan säkityksiä nähtiin useita.

Saintsin taktiikka puri

Tamperelaisten taktiikka puolustuksessa toimi, sillä ennakoitua turkulaisten maalitehtailua ei ensimmäisellä puoliskolla nähty. Trojans onnistui kuitenkin siirtymään 6–0 johtoon Bedwellin heiton tavoitettua vapaana oikealla laidalla juosseen Ville Veneen. Lisäpistepeli ei tuottanut tulosta, eikä ensimmäisellä neljänneksellä ei enempää pisteitä tehty.

Saintsin juoksupainotteinen hyökkäys ei kärsinyt säästä yhtä paljon kuin Trojansin heittopelit ja keskushyökkääjä Matti Airaksinen onnistui keräämään jaardeja ja uusia yrityksiä huomattavasti paremmin kuin viikkoa aikaisemmin Tampereella. Myös pelinrakentaja Ryan Burgessin heitoissa oli tällä kertaa parempi sihti ja ne pitivät Trojansin takakentän koko ajan varpaillaan.

Vaikka Saintsin hyökkäys eteni huolestuttavan hyvin kentällä, pystyi Trojansin puolustus pitämään tamperelaiset poissa tulostaululta. Parhaimmillaan Saints pääsi jo jaardin päähän maalilinjasta onnistumatta ylittämään sitä. Toisella neljänneksellä Trojans kasvatti johtoaan kuudella pisteellä Bedwellin paettua takaa-ajavia tamperelaispuolustajia saman tien maalilinjan yli. Tauolle siirryttiin kotijoukkueen 12–0 johdossa.

Toiselle puoliskolle saapui tutumpi Trojans

Tauolla Trojans kokosi itsensä ja kolmannelle neljännekselle tuli tämän kauden tuttu, itsevarma Trojans. Turkulaiset siirtyivät heittopeleissään pitkien heittojen sijaan lyhyempiin ja varmempiin kuvioihin ja se tuotti tulosta. Lyhyen heittopelin päätteksi syntyi myös Trojansin kolmas maali, viimeistelijänä jälleen Ville Vene. Tällä kertaa lisäpistepelikin onnistui Juha Yli-Arvelan kopattua pallon mielipaikaltaan maalialueen keskeltä kahden pisteen arvoisesti.

Saintsin oma hyökkäys alkoi nyt kangerrella ja Ryan Burgess joutui turvautumaan yhä enemmän heittopeleihin. Yksi heitoista päätyikin Ville-Valtteri Suojasenahnaisiin tartuntaelimiin. Syötönkatkon jälkeen Suojanen palautti vielä palloa hyvän matkaa tamperelaisten puoliskolle ja Trojans pääsi aloittamaan hyökkäyksensä hyvästä kenttäasemasta. Trojans rankaisikin nopeasti Saintsin virheen. Bedwell murjoi itse pallon puoliväkisin maalialueelle tamperelaisten sinnikkäistä estelyistä piittaamatta. Lisäpistepeli oli edellisen toisinto. Juha Yli-Arvela poimi taas lyhyen syötön maalialueen keskeltä.

Viimeiselle neljännekselle mentiin kotijoukkueen 28–0 johdossa ja Trojans vaihtoi pelinrakentajaksi tällä kaudella enimmäksen laitahyökkääjänä pelanneen Joonas Anderssonin. Andersson kaunisteli vielä lukemia heittämällä nätin passin ottelun parhaaksi palkitulle Juha Yli-Arvelalle. Kun lisäpistepelissä Henri Routilan juoksu jäi jaardin verran vajaaksi maalialueen rajalta, merkittiin aikakirjoihin välieräottelun tulokseksi 34–0 kotijoukkue Trojansin hyväksi.

Puolustuksessa Trojansin ahkerimat taklaajat olivat Antero Kivinen, Ville-Valtteri Suojanen ja Ilkka Koiranen. Tamperelaisten puolustuksessa kunnostautuivat kahteen suuntaan raatanut, ja tamperelaisten parhaana palkittu Matti Airaksinen sekä Riku Kuusisto.

Linjavalmentaja ja hyökkäyksen linjassa pelaava Juho Huttunen kiitteli pelin jälkeen vastustajaa. "Tamperelaisia vastaan on mukava pelata, sillä peli on aina kovaa, mutta rehtiä. Vihellyksen jälkeen ei tule mitään tuuppimista ja vastustajankin kaveria autetaan aina reilusti ylös nurmelta."

Tilastotälli
Tilastojen valossa peli näyttää aluksi tasaisemmalta kuin lopputulos antaa ymmärtää. Trojans ylsi 12 kertaa uusiin yrityksiin ja Saints kymmenen kertaa. Tamperelaiset onnistuivat heitoissaan kuusi kertaa, turkulaiset kymmenen. Saints juoksi 26 kertaa, Trojans 23. Eron huomaa kuitenkin, kun tarkastelee näillä yrityksillä kerättyjä jaardimääriä. Saintsin heitot kantoivat 48 ja juoksut 123 jaardia, kun taas Trojansin vastaavat lukemat olivat 133 ja 201. Kotijoukkue eteni yritystä kohden keskimäärin 6,8 ja vieraat 3,3 jaardia.

Trojans pelaa I divisioonan voitosta ja samalla mahdollisuudesta hakea ensi kaudelle paikkaa Vaahteraliigasta viikon päästä lauantaina, näillä näkymin kello 15.00. Vastaan asettuu otteluparin Oulu Northern Lights–Nokia Ghosthunters voittaja. Toinen välierä pelataan sunnuntaina Oulussa.