SAJL

Otteluraportti

Jaguaarit - Falcons 10.05.2014

Falcons selvisi preseasonista vähemmin virhein

Jaguaarien kohtaaminen Hyvinkää Falconsia vastaan muistutti tyypillistä alkukauden ottelua. Puolustukset esiintyivät hyökkäyksiä vahvemmin ja molemmat joukkueet tekivät vielä paljon virheitä.

Jaguaarit aloitti ottelun lupaavasti. Henri Winterin pitkä heitto tavoitti laitahyökkääjä Pasi Raatikaisen ja toi Jaguaarit Falconsin maalin lähelle. Kentän lyhentyessä tilaa edetä oli kuitenkin vähemmän ja maalinteko jäi kahta läheltä-piti-koppia vaille tekemättä.

Falcons taas luotti juoksupeliin hyökkäyksessään ja eteni hitaasti, mutta varmasti eteen päin. Juoksuvoittoinen pelityyli kulutti nopeasti myös pelikelloa ja ensimmäinen neljännes oli ohi, kun Falcons oli edennyt puolenkentän yli.

Toisella neljänneksellä Hyvinkää onnistui maalinteossa. Pelinrakentajana pelannut Antti Miettinen linkosi pallon ilmaan ja joukkueen ykköslaituri Karri Piela poltti Jaguaarien junioripuolustajan. Lisäpistepotku upposi haarukkaan ja vieraat johtivat näin 0-7.

Virheet haittasivat Jaguaarien menoa

Toisella neljänneksellä nähtiin myös toinen pistesuoritus. Jaguaarien aloitussyöttö lensi Winterin yli ja hän päätti pelastaa joukkueen kuuden pisteen takaiskulta potkaisemalla pallon omasta päätyrajasta yli. Laittomasta potkusta tuleva rangaistus hylättiin ja Jaguaareille kirjattiin yrityksen lopputuloksena omamaali. Tilanne näin 0-9 Falconsille.

Hyvinkääläisten takakentästä huomasi, että se ei ollut tottunut puolustamaan pitkiä heittoja vastaan harjoituskaudellaan. Winter toimitti palloa monesti syvälle Pasi Raatikaiselle ja Tommi Tyrväiselle, jotka voittivat usein juoksukilvassa kulmapuolustajansa. Raatikainen toikin Jaguaareille paljon jaardeja mahtavilla kopeilla, mutta Tyrväinen ja muu laitahyökkääjäkaarti oli vielä varsin talviterässä. Muutama hyvä koppi ja onnistuminen jäivät vielä tässä ottelussa lukuisten pallon pudotusten varjoon.

Myös Jaguaarien kakkospelinrakentaja Mika Kulmala kävi ensimmäisellä puoliajalla hyökkäyksen puikoissa. Hän pelasi aikoinaan paljon pelinrakentajana Jaguaarien junioreissa, mutta on ollut viime vuosina tutumpi nimi puolustuksen ja potkaisijan tonteilla. Kulmala liikkui Winteriä enemmän taskun ulkopuolella ja väläytti pariin kertaan heittokättään saaden raikuvat suosion osoitukset katsomosta.

Pistesuorituksia ei nähty kuitenkaan enempää ja puoliajalle mentiin vieraiden 0-9 johdossa.

Toinen puoliaika käynnistyi ensimmäisen tapaan. Jaguaarit etenivät Raatikaisen kopilla ja Roope Pentinmikon juoksuilla kohti Falconsin päätyä, mutta ei onnistunut rikkomaan kuparista. Hyvinkääläisten hyökkäykselle sattui kuitenkin pallonmenetys, jonka puolustuksessa omalla ykköspelipaikallaan pelannut Kulmala poimi ja palautti aina maaliin asti. Jyväskylä yritti pelata lisäpistettä, mutta Pentinmikon juoksu pysähtyi haukkojen rintamaan. Näin oltiin lukemissa 6-9.

Falconsin juoksu väsytti Jaguaarit

Ottelun edetessä Falcons jatkoi vahvaa juoksupeliään. Jaguaareilta puuttui päivän kokoonpanosta kolme linjapelaajaa ja kun avauspuoliajalla hyvin pelannut Terho Hytönen loukkasi lievästi jalkaansa, alkoi väsyminen näkyä Jyväskylän linjapelissä ottelun edetessä.

Falcons pelasi paljon read-option pelejä, joissa Miettinen piti usein palloa itse. Hänen nopeutensa yllätti Jaguaarit muutaman kerran pahasti ja hän oli ehdottamasti joukkueensa vaarallisin ase. Kolmannen neljänneksen lopussa juoksut alkoivat junnata läpi myös keskeltä. Ottelun loppulukemat 6-15 viimeistelikin Miettinen itse. Hän käytti jälleen kerran nopeuttaan ja karkasi vasemmalta touchdownin tekoon.

Vielä on kevättä jäljellä

Jaguaarien pelissä oli tappiosta huolimatta paljon hyvää. Winter antoi laitahyökkääjille ja Jaguaareille mahdollisuuksia taistella voitosta, mutta lukuisat pallon pudotukset haittasivat hyökkäyksen kulkua. Pelkästään yhden keskushyökkääjän muodostelmilla pelaaminen näkyi myös juostujen jaardien vähäisenä määränä. Pentinmikko kantoi palloa tyydyttävästi, mutta isot siivut jäivät puuttumaan. Kevään edetessä Jaguaarit halunnee terävöittää juoksupeliään, jotta pelien ratkaisu ei jää yksin heittohyökkäyksen varaan.

Puolustuksessa moni pelaaja esitti mainioita otteita. Kulmalan lisäksi Juha Riipinen peitti yhden rähmäyksen. Ville Rajalainen ja Janne Junell oppivat nopeasti Falconsin katalimmat metkut ja pitivät ulkovastuun tukossa valtaosan ajasta. Myös Terho Hytönen pelasi ennen loukkaamistaan erittäin vahvasti. Ottelun loppupuolella linjamiesten väsyminen heijastui kuitenkin myös tukimiesosaston otteisiin. Jaguaarien kauden kannalta olisikin varmasti kriittistä, että koko linjamiesarsenaali olisi käytössä jokaisessa ottelussa, sillä poissaolot näkyvät kyllä varmasti joukkueen otteissa toisella
puoliajalla.

Kevättä on kuitenkin vielä jäljellä ja preseason toimi loistavana tilaisuutena niistä oppimiseen. Kehitystä oli nähtävissä monen otteissa jo ensimmäisen ja toisen neljänneksen välissä. Molemmat joukkueet ovat varmasti paljon viisaampia sen suhteen, mikä toimii ja mistä löytyy vielä parannettavaa.

Falconsin hyökkäys saattaa muuttua jenkkipelinrakentajan tulon myötä erittäin tehokkaaksi paketiksi. Robbie Matey sekä nopea Miettinen tuovat mielenkiintoisen parivaljakon read-optioniin ja Matey nostane vielä joukkueen heittopelinkin uusiin ulottuvuuksiin.

(teksti: Jaguaarit)